Da su pravde jače nego sile

27 apr

Prostorana instalacija “Da su pravde jače nego sile”, autorke Teodore Nikčević, publici je predstavljena u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju. Rad se oslanja na prakse promišljanja ličnih istorija i trauma žrtava savremenih logora, fokusirajući se prvenstveno na iskustva crnogorskih informbirovki – logorašica na ostrvima Goli otok i Sv. Grgur u vrijeme krize oko IB Rezolucije 1948. godine.

Preuzimajući ličnu i kolektivnu arhivu, umjetnički rad Teodore Nikčević preispituje logorsko iskustvo kao conditio unhumana / stanje neljudskog koje se kao fotografski otisak upisuje u ljudska tijela, društvena tijela, kolektivnu istoriju i sjećanje. Rad je nastao u okviru pripreme dokumentarnog filma “Što ostane od života” autorke Nataše Nelević u produkciji “Live production”, koju su podržali Filmski centar Crne Gore i Filmski centar Srbije, koji je takođe zaokupljen političkim, etičkim i humanim logorskim traumama crnogorskih informbirovki. Proces rada na  instalaciji Teodore Nikčević, kao i njeno predstavljanje publici biće uključeni u sadžaj filma.

Izložba će biti otvorena do 20. maja.

Teodora Nikčević (1986) je na master studijama Transdiciplinarne humanistike i teorije umjetnosti na FMK u Beogradu. Završila je diplomske i posrtdiplomske specijalističke studije na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Kao dobitnica stipendije Kultur Kontakta pohađala je Internacionalnu ljetnju školu u Slazburgu. Do sad je imala dvije samostalne izložbe, Champion u galeriji Klub, Podgorica, 2017. i Invisible u Perjaničkom domu, takođe u Podgorici 2011 godine. Dva puta je selektovana na Bijenalu mladih umjetnika Evrope, Mediterranea 18 History + Conflict + Dream + Failure = Home u Tirani 2017 i Mediterranea 16 Erorrs Alwed u Ankoni 2013. Učestvovala je u brojnim internacionalnim umjetničkim projektima kao što su Superexposure 01 u Trebinju 2021, Praznine 2021 Culture Hub Croatia u Splitu, /ti’tano/ little constellation mreži za savremenu umjetnost iz San Marina. Rezidencijalno je boravila u Nida Art Colony, Litvanija 2017 i CAOS, Italija 2014.