ICOM Crna Gora

.

 

ICOM – International Council of Museums (Međunarodni savjet muzeja) je međunarodna organizacija muzeja i muzejskih profesionalaca posvećena očuvanju, zaštiti i predstavljanju svjetskog prirodnog i kulturnog nasljeđa. Osnovana je 1946. godine u sistemu Organizacija ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESKO. 

ICOM predstavlja mrežu od preko 44 hiljade članova iz 138 zemalja svijeta, 118 nacionalnih komiteta i 32 internacionalna komiteta posvećenih različitim aspektima muzejskog rada i zaštite kulturnog nasljeđa.   

Sjedište Nacionalnog komiteta ICOM-a za Crnu Goru je u Narodnom muzeju Crne Gore.

 Predsjednica: dr Anastazija Miranović. 

Potpredsjednik: Andro Radulović, direktor Pomorskog muzeja iz Kotora. 

Sekretar: Vuk Vuković, kustos u Centru savremene umjetnosti Crne Gore. 

Predstavnice Crne Gore u ICOM SEE (Internacionalni komitet za Jugoistočnu Evropu): Ana Ivanović, istoričarka umjetnosti i kustoskinja u Narodnom muzeju i dr Anastazija Miranović ,direktorica Narodnog muzeja i istoričarka umjetnosti. 

Predsjednica Nadzornog odbora: Jelena Đukanović, direktorica JU Muzeji i galerije Nikšić. 

Predsjednik Izvršnog odbora: Sadik Dacić, muzejski savjetnik u Zavičajnom muzeju „Ganića kula“. 

ICOM CG je otvoren za saradnju sa srodnim međunarodnim institucijama kulture i svim muzejskim ustanovama u Crnoj Gori, kao i za prijem muzejskih profesionalaca i domicilnih muzejskih institucija u svoje članstvo, preko kojeg mogu znatno unaprijediti međusobnu saradnju i primarnu djelatnost, vršiti razmjene profesionalnih i stručnih iskustava i sl. Nacionalni komitet ICOM-a će u narednom periodu prirediti niz aktivnosti iz domena svoje djelatnosti, aktuelizovati pitanja savremenog muzejskog poslovanja, analizirati stanje i moguće načine poboljšanja istog u crnogorskim muzejima, baviti se raznorodnim sadržajima kulturne baštine i savremenih umjetničkih praksi, a tradicionalno će biti uključen u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja. 

E-mail: icommontenegro@gmail.com

 

.