Donacija Ambasade Italije Narodnom muzeju Crne Gore

29 apr

Ambasador Republike Italije, Luka Zelioli uručio je Narodnom muzeju Crne Gore vrijednu donaciju, izložbu “Crna Gora na naslovnim stranicama italijanskih časopisa od 1896. do 1921. godine”. Riječ je o 45 reprodukcija iz časopisa “Illustrazione Italiana”, “La Tribuna Illustrata” i “La Domenica del Corriere”.

Ambasador Zelioli je iskazao zadovoljstvo uručenjem donacije Muzeju kralja Nikole, izložbu koju je realizovala Ambasada Italije, u saradnji sa Nacionalnom bibliotekom u Napulju, povodom 140 godina (1879-2019) uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Crne Gore.

– Izložba je postigla veliki uspjeh gdje god smo je predstavili u ovoj zemlji, svijedočeći o jakim bilateralnim istorijskim i kulturnim vezama. Nadam se da će zahvaljujući donaciji izložba biti dostupna crnogorskoj javnosti, dodatno obogaćujući sadržaje ovog značajnog muzeja i doprinoseći atraktivnosti grada Cetinja za strane turiste zainteresovane za istoriju Crne Gore – kazao je ambasador Zelioli.

Direktor Narodnog muzeja Crne Gore, Jakša Ćalasan, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom sa Ambasadom Italije i zahvalio se ambasadoru Zelioliju na vrijednoj donaciji. On je najavio da će izložba, koja svjedoči o prijateljskim vezama Crne Gore i Italije kroz istoriju, biti prikazana publici i u drugim crnogorskim gradovima.

Izložba je do sada bila prezentovana u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore “Đurđe Crnojević” na Cetinju i u Skupštini Crne Gore, 2019. godine, kao i prošle godine u Zavičajnom muzeju u Danilovgradu.

 

Prethodna objava

Da su pravde jače nego sile

Sledeća objava

Međunarodni dan muzeja

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *