O nama

O nama

Narodni muzej Crne Gore

Osnovan 1926

Narodni muzej Crne Gore je muzej kompleksnog tipa kojeg čine više organizacionih jedinica: Istorijski muzej, u čijem sastavu su stalna postavka u Vladinom domu, Muzej kralja Nikole, Muzej Petra II Petrovića Njegoša, Njegoševa rodna kuća, Njegošev mauzolej na Lovćenu, mauzolej Vladike Danila na Orlovom kršu i Reljef Crne Gore; Umjetnički muzej sa Galerijom savremene umjetnosti "Miodrag Dado Ðurić" i Ateljeom DADO; Etnografski muzej i novoosnovani Arheološki muzej sa Lapidarijumom. Muzeji su smješteni u zdanjima koja su kulturno-istorijski spomenici najvećeg značaja. Zgrada Vladinog doma, izgrađena 1910. godine u neo-renesansnom stilu, danas je administrativno sjedište Narodnog muzeja, u kojoj su smještene stalne postavke Istorijskog i Umjetničkog muzeja. Sve jedinice Narodnog muzeja Crne Gore (osim Njegoševe rodne kuće i Mauzoleja na Lovćenu) nalaze se u istorijskom jezgru Cetinja.

Kontakt informacije

- 1838. godine u Biljardi se formira poseban prostor u kojem su izloženi trofejno oružje, zastave i crkveni predmeti. Godine 1890. muzej je preseljen u zgradu Laboratorije, a 1896. donesen je Zakon o Knjaževskoj crnogorskoj biblioteci i muzeju i formira se muzej u zgradi Zetskog doma.

+

- 1926. godine osnovan je Državni muzej u dvoru poslednjeg crnogorskog vladara, kralja Nikole. Godine 1950. osnovana je Nacionalna galerija iz koje je nastao Umjetnički muzej, a godinu kasnije osnovani su Etnografski muzej, Njegošev muzej i Muzej NOB-a. Godine 1989. formirana je stalna postavka Istorijskog muzeja. Ustanova „Muzeji Cetinje“ transformisana je u „Narodni muzej Crne Gore“ 1992. godine.

+

- 2002. godine, Etnografski muzej je smješten u zgradu nekadašnjeg Srpskog poslanstva. Iste godine otvorena je galerija Atelje Dado. Godine 2012. osnovan je Arheološki muzej, otvoren je lapidarijum u dvorištu Biljarde. Na Trgu Balšića pazar, otvorena je 2012. godine, u adaptiranoj zgradi nekadašnjeg Trgoprometa savremena galerija "Miodrag Dado Đurić". Godine 2018. Etnografski muzej je dobio prvu stalnu postavku.

+

Promo film