Diplomatija i umjetnost

04 apr

Izložba slika “Diplomatija i umjetnost” istaknutih poslijeratnih bugarskih umjetnika, otvorena je sinoć u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju. Na izložbi su predstavljena 22 rada – izbor iz bogate kolekcije „Zlatnog fonda“ Ministarstva vanjskih poslova Bugarske.

Za potrebe postavke, prema riječima rukovoditeljke Umjetničkog muzeja NMCG Mirjane Dabović Pejović, odabrani su autori, predstavnici nekoliko generacija, koji su stvarali u drugoj polovini prošlog vijeka.

– Iako mala po broju radova ova selekcija predstavlja pogled na tokove u bugarskoj umjetnosti XX vijeka i odražava različitost likovnih jezika i individualnih stilova. Kombinujući inspirisanost lokalnim predjelima u relaciji prema aktuelnim umjetničkim pravcima stvoreni su individualni stilovi, prepoznatljivog izraza. U širokom rasponu od realizma, apstrakcije, a ponegdje svedenog, skoro minimalističkog rukopisa, moguće je sagledati različitost interesovanja autora, dok su dominantne teme pejzaž i figuracija, što je i glavna odlika slikarstva XX vijeka – kazala je Dabović Pejović i dodala da ovi radovi predstavljaju potvrdu postojanja jedinstvenog i univerzalnog svijeta umjetnosti koji ne treba posmatrati u okviru teritorijalnih odrednica, nego upravo kao dio jednog širokog sistema, zasnovanog na estetskim i umjetničkim vrijednostima, koje predstavljaju naše zajedničko bogatstvo i kulturno nasljeđe.

Ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčieva je kazala da je izložba na pravom mjestu, na Cetinju, koje je kulturno-istorijsko srce Crne Gore.

– Umjetnost otvara mogućnost da postanemo prijatelji, mogućnost da se razumijemo i zato je u ovim teškim danima za nas koji dijelimo evropske vrijednosti, koji smo za mir i demokratiju, solidarnost s Ukrajinom, ova naša izložba mali poklon tome i poruka miru – naglasila je Plugčieva.

Direktorica Državnog instituta za kulturu Ministarstva vanjskih poslova Bugarske Snežana Joveva Dimitrova se zahvalila Narodnom muzeju Crne Gore i iskazala očekivanje da će se djela crnogorskih umjetnika iz fondova Umjetničkog muzeja NMCG u skorije vrijeme predstaviti u Bugarskoj.

Izložba je organizovana na inicijativu Državnog instituta za kulturu MVP Republike Bugarske, u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore i Ambasadom Republike Bugarske u Podgorici i nastavak je originalne izložbe iz 2019. godine, posvećene 140. godišnjici bugarske diplomatske službe, koja je bila predstavljena u mnogim nacionalnim i regionalnim muzejima i galerijama.

Izložba će biti otvorena do 29. aprila 2022. godine, nakon čega će posjetiti i druge gradove Zapadnog Balkana.