Poklon Luke Lagatora Narodnom muzeju

17 nov

Narodni muzej Crne Gore dobio je još jednu donaciju, ovog puta od poznatog crnogorskog multimedijalnog umjetnika Luke Lagatora. Lagator je nacionalnom muzeju poklonio poliptih “Oktoih”, umjetnički rad koji se sastoji iz više slika.
Poliptih Luke Lagatora čini dio izložbe “Cetinju”, koja je u postavci u Biljardi od septembra mjeseca, a čiji su organizatori Narodni muzej i Prijestonica Cetinje, povodom 55 godina njegovog stvaralaštva.
Luka Lagator se decenijama uspješno iskazuje u slikarstvu, karikaturi, instalaciji, objektima, filmu, performansu… Do sada je imao 25 samostalnih izložbi slika i 28 samostalnih izložbi karikature u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je na preko 200 kolektivnih izložbi slika i preko 500 izložbi karikature širom svijeta. Snimio je dva kratka umjetnička filma – “Sizifov put” i “Sizifov trud”. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja, među kojima Trinaestojulsku nagradu, Plaketu Ivan Crnojević, Trinaestonovembarsku nagradu, a ima status Istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore.