Odloženi programi obilježavanja Međunarodnog dana muzeja

  • Home
  • Vijesti
  • Odloženi programi obilježavanja Međunarodnog dana muzeja
14 nov

Narodni muzej Crne Gore je, usljed ponovnog širenja pandemije Covid-19, odložio programe obilježavanja Međunarodnog dana muzeja koji su planirani da se realizuju polovinom novembra. Projekat Istorijskog muzeja “Čistači ulica – naši sugrađani”, kojim su planirani programi za osobe romske populacije; planirani programi za osobe sa invaliditetom i drugi, realizovaće se kada se za to stvore povoljne epidemiološke prilike. Takođe, konferencija “Rad muzeja u kovid vremenima – raznolikost i inkluzija”, u organizaciji ICOM Crna Gora i Narodnog muzeja, koja je planirana za 20. novembar u Narodnom muzeju – sjedištu Nacionalnog komiteta ICOM-a, biće odložena do daljnjeg.
Međunarodni dan muzeja obilježava se 18. maja širom svijeta, aktivnostima u okviru određene teme koju predlaže Međunarodna mreža muzeja – ICOM. Ovogodišnja tema je “Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija”. Svjesni činjenice da se Međunarodni dan muzeja, 2020. godine, obilježava u vanredno teškim uslovima zbog pandemije COVID-19, Međunarodna mreža muzeja je dala smjernice da se ovogodišnji programi presele u virtuelni svijet i po mogućnosti fizički organizuju polovinom novembra. Zato je Narodni muzej Crne Gore virtuelno predstavio najatraktivnije i najznačajnije eksponate koji se čuvaju u ovoj instituciji, a sa tom praksom nastaviće i ubuduće.
Kako je bilo planirano da se manifestacija održi od 14. do 16. novembra, Narodni muzej je, kao i većina muzeja u svijetu, prinuđen da zbog situacije izazvane pandemijom Covid-19, odloži planirane programe.
U želji da građanima omogući praćenje umjetničkih i kulturnih sadržaja putem virtuelnih kanala komunikacije, Narodni muzej Crne Gore tokom novembra na društvenim mrežama predstavlja dio radova velikana crnogorske likovne umjetnosti Miodraga Dada Đurića, koji se nalaze u fondu Umjetničkog muzeja NMCG, a povodom desetogodišnjice njegove smrti.