Izložba ukrajinskog umjetnika Ivana Marčuka

  • Home
  • Izložba ukrajinskog umjetnika Ivana Marčuka
15 okt

Jubilarna izložba istaknutog ukrajinskog i međunarodno priznatog umjetnika Ivana Marčuka otvorena je u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju.

Izložba koju organizuju Narodni muzej Crne Gore i Udruženje za razvoj međunarodnih odnosa ADRUM, uz podršku Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori, povodom 85 godina od umjetnikovog rođenja, uključuje 48 djela iz različitih perioda njegovog stvaralaštva.

Izložba je osmišljena tako da upozna crnogorsku publiku sa radom ovog velikog umjetnika, čije se djelo izučava u školama i fakultetima i kome je posvećen muzej koji se trenutno stvara u Kijevu, prema ukazu predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Otvarajući izložbu, istoričarka umjetnosti Snežana Ivović kazala je da bogati stvaralački opus Ivana Marčuka broji oko pet hiljada radova, od kojih se mnogi nalaze u svjetskim muzejima kao i privatnim kolekcijama.

– Nemire duše, lične i kolektivne traume čevječanstva, vječito tragalaštvo za smislom postojanja, umjetnik je iskazao je kroz seriju od 14 ciklusa – tzv. 14 Marčuka. Materijalizvani kroz različite stilske odrednice, svaki od ovih ciklusa, koji svjedoče o umjetniku izuzetne kreativnosti, specifičnog izražajnog potencijala, nepokolebljivog u doslednosti svojim idealima, nose pečat neprolaznosti i univerzalne vrijednosti – kazala je Ivović i dodala da posebnu cjelinu na izložbi predstavlja serija slika uradjene tehnikom koju je umjetnik osmislio 1972. godine, pod nazivom “Plontanizam”, što označava zapletenost, valovitost. Posmatrajući fascinantnu ljepotu golog drveća naspram plavog shvatio je da nijedna od njemu poznatih tehnika nije u stanju da prenese prirodnu čipku grana bez lišća. Ovom tehnikom, spletom istančanih poteza kista, zamršenih tankih niti čipkaste strukture, prefinjenog kolorita i suptilnih svjetlosnih efekata, fluidnom zamagljenošću, koja dočarava magiju nestvarnog, umjetnik je, prema njenim riječima, prenio na platno čarobne vizure ukrajinskih predjela.

 

– Vjerujemo da će pogled na djelo umjetnika koji se smatra jednim od najistaknutijih predstavnika starije generacije ukrajnske likovne scene proširiti vidike crnogorske publike i ponuditi mogućnost uživanja u velikom slikarstvu – zaključila je Snežana Ivović.

Otpravnica poslova Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori Natalia Fialko zahvalila je organizatorima izložbe – Narodnom muzeju Crne Gore, Anastaziji Miranović i njenim saradnicima, sa kojima je pokrenut projekat, i zahaljujući kojima danas imamo mogućnost da vidimo ovo izvanredno iskustvo istaknutog stvaraoca. Ivan Marčuk je, kako je naglasila Fialko, ponos Ukrajine i čestica ukrajinske duše – on je večeras u Crnoj Gori da sa nama podjeli dio te čestice.

Ivan Marčuk je istakao kako je vrijedilo doći u Crnu Goru jer je prostor galerije na Cetinju otvorio i predstavio njegove radove na najbolji mogući način. Kazao je da je uvijek govorio da ne bi do kraja spoznao sebe, dok ne prepozna sve što je naslikao. On se nada da će Crna Gora ugostiti i druge njegove slike i da će publika moći da osjeti radost koju one nose.

Rođen je 1936. godine u selu Moskalivka, u Ternopiljskoj oblasti, u tkačkoj porodici. Od 1951. do 1956. godine učio je školu primijenjenih umjetnosti u Lavovu – Odsjek za dekorativno slikarstvo. Nakon odsluženja vojske, nastavio je studije na Odsjeku za keramiku Lavovskog instituta za primijenjenu umjetnost, na kojem je diplomirao 1965. Od 1965. godine živio je i radio u Kijevu u Institutu za supertvrde materijale Akademije nauka SSSR-a. Od 1968. do 1984. godine radio je u kreativnoj produkciji studija Udruženja “Umjetnik” Umjetničkog fonda SSSR-a. Iako veoma cijenjen među ukrajinskom umjetničkom avangardom, sovjetska zvanična umjetnost tvrdog socrealističkog usmjerenja nije imala razumijevanja za napredne, inovativne i slobodne ideje Ivana Marčuka. Bio je prinuđen da napusti zemlju. Od 1989. do 2001. godine boravio je u Australiji, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je ostvario zapažen uspjeh, nakon čega se vraća u Ukrajinu za koju ostaje trajno vezan do danas. Godine 1990, Marčuk je održao prvu zvaničnu izložbu u Kijevu (Ukrajinski državni muzej likovnih umjetnosti, danas – Nacionalni muzej umjetnosti Ukrajine). Godine 1997. dobio je nacionalnu nagradu “Taras Ševčenko”, da bi se 2001. konačno vratio u Ukrajinu. Međunarodna akademija savremene umjetnosti u Rimu primila ga je, 2006. godine, u “Zlatni esnaf” i izabran je za počasnog člana Naučnog savjeta. U oktobru 2017. godine, britanski časopis “Dejli Telegraf” ga je uvrstio među “Sto genija našeg vremena”. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je 11. juna 2021. godine potpisao Uredbu o osnivanju muzeja i kulturnog centra savremene umjetnosti Ivan Marčuk. Godine 2021. dobio je specijalnu nagradu predsjednika Ukrajine – “Nacionalna legenda Ukrajine”.

Kustos izložbe je Snežana Ivović, a saradnik na projektu istoričar umjetnosti Miloš Marjanović.

Izložba će trajati do 15. novembra 2021. godine.

Ivan Marchuk katalog