Izložba Narodnog muzeja Crne Gore pod nazivom „Evropska moda na crnogorskom dvoru – refleksije“ u Muzeju makedonske borbe za nezavisnost u Skoplju

  • Početna
  • Izložba Narodnog muzeja Crne Gore pod nazivom „Evropska moda na crnogorskom dvoru – refleksije“ u Muzeju makedonske borbe za nezavisnost u Skoplju
24 aug

zložba Narodnog muzeja Crne Gore pod nazivom „Evropska moda na crnogorskom dvoru – refleksije“ otvorena je večeras u Muzeju makedonske borbe za nezavisnost u Skoplju.


Događaju su prisustvovali najviši zvaničnici Sjeverne Makedonije,  među kojima su bili predsjednik Vlade Zoran Zaev, predsjednik Sobranja  Talat Džaferi i Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, te  brojni posjetioci i gosti.

Na otvaranju izložbe govorili su ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović, ministar kulture u Vladi Republike Sjeverne Makedonije Asaf Ademi, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore dr Anastazija Miranović i direktorica Muzeja makedonske borbe za nezavisnost Danijela Nikolova.


Obraćajući se prisutnima, ministar Bogdanović naglasio je kako večerašnja izložba predstavlja novi korak ka kulturnom povezivanju dvije države.


Iz tog razloga, drago mi je što u Skoplju predstavljamo postavku koja je po mnogo čemu jedinstvena, čiji je koncept fokusiran na one sadržaje naše prošlosti kojima je pokalnjana manja pažnja u istoriografskim i umjetničkim osvrtima na crnogorsko nasljeđe –  naglasio je on.


Ministar Bogdanović istakao je i važnost tekuće posjete Sjevernoj  Makedoniji, koja – kako je kazao – predstavlja osnovu za dublju saradnju tokom predstojećeg razdoblja.


Vjerujući da će naša država uskoro biti domaćin sličnog događaja kojim će crnogorskoj publici biti predstavljeni fragmenti prošlosti  Sjeverne Makedonije, ovim bih putem posebnu zahvalnost želio iskazati partnerima koji su podržali ovu multimedijalnu izložbu. U prilog toj dobroj praksi, podsjetio bih na važnost sadržajne saradnje sa Ministarstvom kulture Sjeverne Makedonije – tim prije jer je pred nama razdoblje zajedničkog rada i realizacije šansi koje nam nude programi prekogranične saradnje – zaključio je on.


Ministar Ademi izrazio je zadovoljstvo što je Skoplje domaćin multimedijalne izložbe koja na jedinstven način oslikava dio crnogorske prošlosti, u sintezi sa savremenim umjetničkim medijima.


Ova impresivna izložba jedan je od onih projekata koji potvrđuju važnost saradnje i razmjene projekata institucija iz zemalja regije i šire. Vjerujem da upravo podrška ovakvim projektima jeste krucijalna u razvoju politika kulturne različitosti i kreativnosti, a da je istovremeno od značaja i za demokratski kulturni razvoj naših društava – rekao je Ademi.

On je govorio i o tekućoj posjeti ministra Bogdanovića, ističući kako polja za saradnju ima na pretek.


Ovim putem želim zahvaliti mom kolegi, ministru Bogdanoviću, sa kojim sam imao izuzetno konstruktivan razgovor, nakon čega smo potpisali i Program o kulturnoj saradnji naših zemalja. Naš zajednički cilj, kojem ćemo biti u potpunosti posvećeni, jeste da u narednom vremenu  povećamo broj kulturnih događaja koji će biti rađeni kroz partnerstvo institucija iz Sjeverne Makedonije i Crne Gore – zaključio je on.


Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore dr Anstazija Miranović prisutne
je upoznala sa činjenicom kako eksponati iz dvorske riznice, zahvaljujući ovoj izložbi, bivaju prvi put izloženi van granica Crne Gore.


Čast nam je i što izložbu „Evropska moda na crnogorskom dvoru –  refleksije“ predstavljamo baš u Sjevernoj Makedoniji, prijateljskoj zemlji sa kojom dijelimo zajednički kulturološki balkanski prostor. Vjerujem da je ovo samo početak uspješne saradnje između naša dva muzeja i da nas u narednom periodu očekuju uzbudljivi, kvalitetni projekti razmjene i saradnje – istakla je Miranović.

Direktorica Muzeja makedonske borbe za nezavisnost Danijela Nikolova
akcentovala je činjenicu kako je riječ o prvoj gostujućoj crnogorskoj izložbi u Sjevernoj Makedoniji.


Iz tog razloga, naša je čast što se to događa upravo u našem Muzeju. Vjerujem da je ovo veče i prilika za početak uspješnog partnerstva našeg i Narodnog muzeja Crne Gore – naglasila je ona.


Izložba „Evropska moda na crnogorskom dvoru – refleksije“ oslikava modne trendove u kontekstu kulturnih prilika i društvenih promjena u Crnoj Gori na prelazu iz XIX u XX vijek. Najveći dio kolekcije čine primjerci odjeće crnogorskih knjaginjica Ksenije i Vjere i snaha, knjaginja Milice – Jute i Natalije – Lili, koje su slijedile evropsku modu. Svečane haljine iz muzejske kolekcije odraz su njihovog suptilnog ukusa, visokog društvenog statusa i standarda, kao i svjedočanstvo modernog stila odijevanja u evropskim metropolama na
početku XX vijek. Dio izložbe posvećen je savremenim refleksijama na
datu temu.


Autori projekta su dr Anastazija Miranović, Tatjana Jović i Isidora
Kovačević, a izložba će biti otvorena do prvog jula.