Maestro Denić u muzeju

30 jun

Izložba Aleksandra Denića “Maestro Denić u muzeju”, otvorena je u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore.

 Kustoskinja izložbe, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, okarakterisala je izložbu kao svojevrstan autsajderski upad u muzejski prostor, koja je unijela dašak stvarnog života sa svim trivijama koje su zaravo dominantne u našim društvima, poput fenomena turbofolka, estrade, dnevne politike, a koji se smatraju nepodobnim i nedostojnim promišljanja i prezentacije u kulturnim institucijama.

 – Muzeji treba da stupaju u dijalog sa svakodnevicom, sa aktuelnim trenutkom u koje karakteriše virtuelni život na mrežama gdje se smjenjuju ushićenost i zamor hiperinflacijom javnih ličnosti i digađaja koji se brzo smjenjuju i potiskuju jedni druge, ili se stapaju u čudne hibride u kojima se gubi granica između stvarnog i fiktivnog ili falsifikovanog. Denićevi vizelni eseji, u likovnom smislu gramatički neispravni, bliski andergraund izrazu, posmatraču nude direktan susret sa ovim pojavama, podstičući ga na promjenu vizure. Crteži i slike su rađeni na jeftinim papirima, mušemama koji i jesu adekvatan mizanscen za heroje i antiheroje koji kreiraju našu stvarnost. Kroz paradoksalne spojeve likova i pojava iz političkog, kulturnog, estradnog i fiktivnog života stvara, sa obaveznim dodatkom mimova, pošalica, začudnih zapisa, Denić, bez ironije i zadrške,  pravi radove koji vas mogu zabaviti, iznervirati, zbuniti, ali svakao mogu poslužiti kao putokaz za snalaženje u devastiranom društvu – istakla je Karadžić i dodala da je njegov rad iznad političke korektnosti, iznad društvenih konvencija, negdje na pola puta između trivijalnog i duhovnog, između turbofolka i francuskog novog talasa.

 U okviru izložbe prikazan je nagrađivani film Luke Papića „Bez“ (2022) u kome se kao glavni protagonista pojavljuje Denić. 

Aleksandar Denić rođen je 1983. godine u Beogradu. Srednju školu za dizajn u Beogradu završio je 2002. godine, a na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu diplomirao 2006. godine. Stalni je član umjetničkog kolektiva Matrijaršija. Do sada je imao je devet samostalnih izložbi. Učesnik je više festivala, između ostalih, Krek festivala u Rimu, festivala Vendeta u Marseju i festivala Novo doba u Beogradu. Osim slikarstva, bavi se pravljenjem fanzina i sitoštampom.

 Izložba se može pogledati do 20. jula 2023. godine.