Predavanje o muzejskim zgradama u Njemačkoj i Crnoj Gori

  • Home
  • Vijesti
  • Predavanje o muzejskim zgradama u Njemačkoj i Crnoj Gori
16 jun

Narodni muzej Crne Gore, u saradnji sa Gete institutom Beograd i Muzejem njemačke arhitekture iz Frankfurta, organizovao je danas predavanje Petera Kahola Šmala i prof. dr Slavice Stamatović-Vučković. Predavanje je održano u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, kao dio pratećeg programa izložbe “Nove muzejske zgrade u Saveznoj Republici Njemačkoj”.

Direktor Muzeja njemačke arhitekture Peter Kahola Šmal govorio je o razlikama u ulozi muzeja od osamdesetih do danas i predstavio arhitektonske domete novih muzejskih zgrada u Njemačkoj, dok je prof. dr Slavica Stamatović-Vučković govorila o muzejskim zgradama u Crnoj Gori, uz prezentaciju arhitektonskih projekata studenata Arhitektonskog fakulteta UCG. Na predavanju je, uz interakciju publike, bilo riječi o mogućnostima izgradnje novih objekata za smještaj i rad Arheološkog muzeja i Muzeja savremene umjetnosti, kao i formiranja Muzeja arhitekture. Učesnici predavanja su na kraju, uz stručno vođenje, obišli izložbu “Nove muzejske zgrade u Saveznoj Republici Njemačkoj” koja je predstavljena u Biljardi do kraja juna.

Piter Kahola Šmal je diplomirani inženjer arhitekture, kustos i od 2006. godine direktor Njemačkog muzeja arhitekture iz Frankfurta. Bio je generalni komesar njemačkih paviljona na VII internacionalnom bijenalu arhitekture u Sao Paulu 2007. godine i XV internacionalnoj izložbi arhitekture u Veneciji 2016. Autor je brojnih radova iz oblasti arhitekture.

Slavica Stamatović – Vučković je vanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici, gdje je zaposlena od 2004. godine. Magistrirala je na Arhitektonskom fakultetu „Ludovico Quaroni“ na Univerzitetu „La Sapienza“ u Rimu, kao stipendista italijanske Vlade i doktorirala na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Učestvovala je na XI Bijenalu arhitekture u Veneciji 2008. godine. Objavila je više naučnih i stručnih radova.