Izložba poljskih umjetnika na Cetinju

Izložbom “Sinergija suprotnosti” koja je otvorena sinoć u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, Narodni muzej Crne Gore započeo je ovogodišnju izlagačku sezonu. Projekat predstavlja umjetnička istraživanja četiri nastavnika sa Fakulteta grafičkih umjetnosti i Fakulteta slikarstva Akademije likovnih umjetnosti iz Gdanjska i rezultat je dugogodišnje saradnje Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja i Akademije likovnih umjetnosti u Gdanjsku, u okviru Erasmus + programa međunarodne kreditne mobilnosti. Na izložbi su predstavljeni radovi poljskih umjetnika: Aleksandre Jadčuk, Lukasa Butovskog, Mareka Vrzesinskog i Slavomira Vitkovskog.

Prodekanica za međunarodnu saradnju Fakulteta likovnih umjetnosti, docent mr Maja Šofranac, kazala je da umjetnici pristupaju slikarstvu kao univerzalnom, arhetipskom sredstvu komunikacije, kojim su ljudi komunicirali još od praistorije i dodala da svaki od četiri pristupa karakteriše individualan, jedinstven način artikulisanja forme i značenja, što je lično tumačenje i opis savremene materijalne i duhovne stvarnosti.

– Umjetnici pronalaze inspiraciju u tradiciji, neki u apstraktnoj umjetnosti, a drugi u figurativnoj. Na izložbi se mogu vidjeti slikarski eksperimenti Aleksandre Jadčuk, u kojima motiv pejzaža poprima konvencionalnu formu znaka, pojačan ritmom i teksturom slike. Marek Vrzesinski predstavlja magične slike simbola izvučenih iz prostranstva ezoteričnih misterija, pozivajući nas na razmišljanje o njima. Za Slavomira Vitkovskog je umjetnost poput putovanja kroz život u promjenljivom ritmu događaja. On predlaže da se zaustavimo i razmišljamo o ratu u Ukrajini koji traje već duže od godinu dana, dok nas Łukasz Butovski u svojim ekspresivnim slikama zavodi ličnim pozivom na razmišljanja o smislu ljudskog života, suprostavljajući i međusobno prožimajući osjećanja egzistencijalne sreće i patnje – kazala je Maja Šofranac.

Prisutnima su se obratili i umjetnici Marek Vrzesinski i Slavomir Vitkovski.

Izložba će biti otvorena do 4. maja 2023. godine.