Sedamdeset godina umjetničkog muzeja Crne Gore

  • Početna
  • Sedamdeset godina umjetničkog muzeja Crne Gore
27 dec

Izložbom „Sedamdeset godina Umjetničkog muzeja“, na  četiri etaže Crnogorske galerije umjetnosti Miodrag Dado Đurić, Narodni muzej Crne Gore obilježava jubilarnu godišnjicu – 70 godina postojanja Umjetničkog muzeja, izborom radova iz njegovog fundusa, od kojih većina do sada nije izlagana ili vrlo rijetko. Pored stalne postavke Umjetničkog muzeja, izložene u Vladinom domu, ovom ekspozicijom pruža se jedinstvena prilika da šira javnost stekne uvid u presjek muzejskog materijala koji decenijama sakuplja, čuva i  baštini Umjetnički muzej, odnosno Narodni muzej Crne Gore.

Na izložbi je zastupljeno 134 autora različitih generacija, odnosno 175 radova u diferentnim izražajnim medijima i tehnikama.

„I kako to obično biva kada su u pitanju ‘okrugle’ brojke, osvrćemo se unazad, pravimo rekapitulaciju postignutog. Od ideje o osnivanju Umjetničkog muzeja do realizacije date zamisli dug je put, čije početke naziremo u poratnim godinama prošlog vijeka. U entuzijastičnom vremenu svekolikog progresa, osnivaju se markantne institucije kulture, od kojih će pojedine preživjeti ‘ispit’ vremena, trajati i opstati do danas, a neke, nažalost, u zamajcu razvoja biti ukinute. Davne, 1946. osnivaju se Umjetnička škola na Cetinju, Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore i sve češće inicira formiranje Umjetničke galerije, čijim formalnim otvaranjem  1950.godine otpočinje život današnjeg Umjetničkog muzeja Crne Gore“, zapisala je u predgovoru kataloga direktorica Narodnog muzeja, dr Anastazija Miranović.

„Od početnog, umjetničkog fonda Galerije, od  240 radova, njegovim permanentnim i kontinuiranim  bogaćenjem, kroz otkupe, ustupanja od strane drugih institucija, donacije i poklone, došlo se do današnjeg broja od preko četiri hiljade djela u vlasništvu/skrbništvu Umjetničkog/Narodnog muzeja Crne Gore. Prvobitno smješten u tzv.Plavom dvorcu-nekadašnjem i sadašnjem rezidencijalnom zdanju, sedamdesetih godina dvadesetog vijeka izmješta se u prostorije Vladinog doma, u kojima je i sada situirana stalna postavka, depo i administracija Umjetničkog muzeja“, ističe Miranović.

„Umjetnički muzej je struktuiran u više heterogenih zbirki:  crnogorske likovne umjetnosti,  jugoslovenske likovne umjetnosti, ikona,  kopija fresaka, karikatura, stranih autora, kao i poklonzbirki – Umjetnici Jugoslavije Njegošu i Zbirka Vukmanović. Stalna postavka, u Vladinom domu predstavlja okosnicu ekspozicionog segmenta Umjetničkog muzeja. Izložbe ograničenog trajanja Umjetnički muzej organizuje u tri prostora Narodnog muzeja- Crnogorskoj galeriji Miodrag-Dado Đurić, Atelju Dado i prizemlju Njegoševog muzeja. Umjetnički muzej baštini i više legata poznatih crnogorskih umjetnika: Marka Brežanina, Miloša Vuškovića, Voja Stanića, Miodraga-Dada Đurića, Luke Tomanovića, Branka – Fila Filipovića“, navodi Miranović.

Rukovoditeljka Umjetničkog muzeja Narodnog muzeja Crne Gore, Mirjana Dabović-Pejović u svom tekstu u katalogu pojašnjava koncept izložbe.

„Selekcija radova predstavljena na ovoj izložbi povodom 70 godina od osnivanja Umjetničkog muzeja ima za cilj da predstavi manje poznati dio fundusa, sa kojim, po prirodi stvari, publika ima relativno malo prilika da se upozna. Kao i u svim muzejima tako i u NMCG, značajan broj djela rijetko izađe iz muzejskog depoa. Za mnoga nema mjesta u stalnoj postavci, dok se druga ne uklapaju u koncepte povremenih izložbi. Sedmdesetogodišnjica osnivanja Umjetničkog muzeja je prava prilika da se ovaj aspekt programske aktivnosti podigne na viši nivo i da se ovo muzejsko blago predstavi na sveobuhvatan način. S obzirom na njegov obim, za ovu priliku izdvojen je najstariji i manje poznat dio fundusa. Time želimo istaći u javnosti pomalo zaboravljene protagoniste crnogorske moderne umjetnosti, ali i ukazati na pionirske napore u izgradnji institucionalnog okvira iz kojeg je nastao današnji Umjetnički muzej.“

Otvaranje izložbe će se održati on line preko YouTube kanala Narodnog muzeja (https://www.youtube.com/channel/UCDJ4FzTCyL9OpVFhH3nC0BQ) , u ponedjeljak 28.decembra u 14 časova. Izložbu će otvoriti direktorica Narodnog muzeja, dr Anastazija Miranović, uz poštovanje aktuelnih zdravstvenih mjera u suzbijanju pandemije korona virusa.

Izložba „Sedamdeset godina Umjetničkog muzeja“ u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić  biće u postavci do 31. marta 2021. godine.