Ploča o izgradnji reljefa Crne Gore vraćena Narodnom muzeju

  • Početna
  • Vijesti
  • Ploča o izgradnji reljefa Crne Gore vraćena Narodnom muzeju
09 feb

Centar za konzervaciju i arheologiju predao je Narodnom muzeju Crne Gore bronzanu ploču koja se nekada nalazila na objektu “Reljef Crne Gore.” Ploča obilježava vrijeme gradnje i učesnike u izradi reljefa i na njoj se, pored austro-ugarskih oficira koji su učestvovali u projektu, nalazi i ime vajara Marka Brežanina kao koautora.

Ploču je cetinjski arhitekta Dragan – Caro Mijušković predao tadašnjem Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture Cetinje na dalje čuvanje i konzervatorski tretman. Mijušković je autor koncepta reljefa, kao posebne muzeološke jedinice i autor objekta koji danas štiti Reljef.

Reljefna karta Crne Gore, u razmjeri 1:10.000, nastala 1917. godine u periodu austro-ugarske okupacije Crne Gore, nalazi se u dvorištu Biljarde. Kao istorijski objekat ima značajnu kulturnu i umjetničku vrijednost i predstavlja uspješno kartografsko djelo. Pored ostalog, na karti se nalaze i djelovi Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije i Srbije. Napravljena je od betona na kamenoj površini na osnovu austrijskih preciznih topografskih mapa i jedinstven je spomenik kulture ove vrste.