20 godina Ateljea DADO II

05 aug

Druga od dvije izložbe umjetničkih djela poklonjenih Narodnom muzeju Crne Gore tokom posljednje decenije rada galerije “Atelje DADO” od danas je otvorena za posjete. Na izložbi povodom obilježavanja 20 godina od osnivanja galerije predstavljeni su radovi umjetnika: Jelene Pavićević, Mirjane Bobe Stojadinović, Manuela Ialonardija (Manuel Iallonardi), Amira Džakovića (Amir Xhakoviq), Alesandra Vanđija (Alessandro Vangi), Helidona Đerđija (Helidon Gjergji), Andreja Đerkovića i Goceta Nanevskog.

Izložba obuhvata slike, skulpturu, fotografije i audio i video instalacije koje su Narodnom muzeju poklonili umjetnici nakon samostalnih izložbi i rezidencijalnih boravaka u Ateljeu DADO, kao i nakon projekta “MONET Culture in MOtion in Adriatic NETwork of Museums”, realizovanog u saradnji Ministarstva kulture i Narodnog muzeja. Riječ je o umjetnicima mlađe generacije koji se bave temama transformacija prostora, prirode, ekološke devastacije, pitanjima sjećanja, identiteta, ali i sopstvenih i pozicija umjetnosti unutar savremenog trenutka.

Galerija “Atelje DADO” je tokom dvije decenije rada organizovala značajan broj izložbi i mnogobrojne prateće programe – prezentacije, stručna vođenja, umjetničke i kreativne radionice, razgovore s umjetnicima – postajući prepoznatljivo mjesto za predstavljanje savremenih umjetničkih praksi umjetnika iz zemlje i iz regiona.

Povodom obilježavanja jubileja publikovan je katalog koji objedinjuje sve aktivnosti u protekloj deceniji i koji je dostupan na veb sajtu Narodnog muzeja.

Postavku radova napravile su istoričarke umjetnosti Ana Ivanović i Mirjana Dabović Pejović, a izložba će trajati do 10. septembra.