Crna Gora na osmanskim i evropskim kartama

Izložba pod nazivom “Crna Gora na osmanskim i evropskim kartama”, u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore, otvorena je u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju. Na izložbi je prikazano 26 različitih karata, koje obuhvataju period od XVI vijeka do 1912. godine.

Jedan od autora izložbe, istoričar Filip Kuzman kazao je da je ona nastala kao plod saradnje Narodnog muzeja Crne Gore i istoričara Admira Adrovića, koji se bavio istraživanjem ove tematike i sakupio oko 50 reprezentativnih karata.

– Karte koje su izložene nalaze se u Državnom arhivu Predsjednika republike Turske i u kolekciji David Rumsey. Može se vidjeti 26 istorijskih karata koje obuhvataju period od XVI vijeka pa sve do 1912. godine. Karte su različite: od prikaza crnogorske obale u okviru karte Jadranskog mora, do karata koje se bave problematikom razgraničenja knjaževine Crne Gore i Osmanskog carstva krajem XIX vijeka i one su veoma detaljne. Karte koje nijesu uše u uži izbor mogu se vidjeti na tabletu – kazao je Kuzman i dodao da je najstarija karta iz 1525. godine i to karta Piri Reisa.

Koautor izložbe, istoričar Admir Adrović kazao je da mu je prilikom istraživanja polazna tačka bila kada je, prilikom svojih magistarkih studija, u Osmanskom arhivu u Istanbulu, naišao na fond karata, od kojih je veliki broj bio vezan za teritoriju današnje Crne Gore. On je pojasnio da je poznati osmanski moreplovac Piri Reis izdao knjigu koja se zvala Kitabi Bahrije, odnosno pomorska knjiga, gdje je između ostalog opisao i jadransku obalu, a da je njih naročito interesovao dio od Ulcinja do Kotora.

Izložba čiji su autori istoričari Filip Kuzman i Admir Adrović biće otvorena do 1.oktobra 2022.godine.

 

 

 

Prethodna objava

20 godina Ateljea DADO

Sledeća objava

Ljeto u muzeju