Naši sugradjani prvi put u muzeju

06 okt

U okviru obilježavanja međunarodne manifestacije “Dani evropske baštine”, čija je ovogodišnja tema “Baština otvorena za sve” i odnosi se na uključivanje grupa koje su manje zastupljene ili marginalizovane u prezentaciji i interpretaciji kulturne baštine, Narodni muzej je realizovao radionicu “Naši sugrađani, prvi put u muzeju”.

U okviru radionice radnici na održavanju čistoće javnih površina Doo “Komunalno – Cetinje” posjetili su stalne postavke Istorijskog muzeja i upoznali se sa kulturnim nasljeđem Crne Gore. Popularnim pristupom i zanimljivim narativima o najznačajnijim eksponatima kroz različite istorijske epohe, kustosi su im približili istorijsko nasleđe i pokušali da ih zainteresuju za opšti tok istorije. Nakon obilaska postavki, u opuštenoj atmosferi, kustosi Narodnog muzeja su inicirali razgovor o privatnim istorijama učesnika radionice, ali i o problemima sa kojima se sreću tokom obavljanja poslova i nezavidnom ekonomskom statusu.

– U našoj sredini skoro da je podrazumijevajuće da su posjetioci muzeja, ako se radi o lokalnoj zajednici, svedeni samo na rijetke ljubitelje i poznavaoce kulture kada su u pitanju individualne posjete, ili na organizovane školske grupne posjete. Radnici na održavanju čistoće javnih površina su, kao marginalizovana grupa koja je nedovoljno vidljiva u društvu, uskraćeni za kulturne sadržaje, jer nijesu u sferi interesovanja institucija, a često i sami imaju predrasudu da je kultura elitna, da nije za njih, već je namijenjena drugim, obrazovanijim i bogatijim ljudima. Programom “Naši sugrađani, prvi put u muzeju” potrudili smo se smo prevaziđemo tu predrasudu. Kroz jednostavne i zanimljive narative o eksponatima, pokušali smo im približiti kulturnu baštinu, probuditi radoznalost i otvoriti vidike za nešto novo, i nadamo se da smo na nenametljiv način doprinijeli njihovom obrazovanju – kazala je rukovoditeljka Istorijskog muzeja NMCG, Liljana Karadžić.

Međunarodna inicijativa Dani evropske baštine se tradicionalno obilježava krajem septembra i početkom oktobra u 50 zemalja potpisnica Evropske konvencije o kulturi, među kojima je i Crna Gora, a sve u cilju približavanja kulturne baštine široj javnosti.