Poklon Toma Pavićevića Narodnom muzeju

18 jul

Jedan od najistaknutijih savremenih crnogorskih slikara, ovogodišnji dobitnik Trinaestojulske nagrade, Tomo Pavićević poklonio je Narodnom muzeju Crne Gore diptih “Ratnici”, rađen u tehici ulje na platnu, koji je nastao u periodu 1983/84. godine. U ime Narodnog muzeja poklon je primila direktorica NMCG dr Anastazija Miranović koja je istakla da je ovo još jedna u nizu vrijednih donacija koje je ova institucija dobila u poslednje vrijeme i koja će svakako doprinijeti boljem sagledavanju djela ovog značajnog crnogorskog umjetnika.

Diptih “Ratnici”, prema mišljenju istoričara umjetnosti Petra Ćukovića pripada najužem krugu najboljih slika naslikanih u crnogorskoj umjetnosti za posljednjih nešto više od tri decenije. Tumačeći ovo Pavićevićevo djelo, Ćuković je istakao da je ovaj impresivni diptih nastao u tijesnoj vezi sa fresko-slikarstvom u našim, južnoslovenskim, pravoslavnim hramovima.

Tomo Pavićević je rođen 1951. godine u Titogradu. Završio je Višu pedagošku školu u Nikšiću. Član je ULUCG-a od 1978. Do sada je imao 40 samostalnih, kao i brojne kolektivne izložbe. O uspješnosti i prepoznatljivosti njegovog rada govori, između ostalog, i najvažnija strukovna nagrada “Milunović, Stijović, Lubarda” koju je dobio četiri puta, i to 1990, 1996, 2004 i 2010. Ove godine dobio je najveće državno priznanje, Trinaestojulsku nagradu.

Narodni muzej Crne Gore je 2019. godine priredio Pavićevićevu retrospektivnu izložbu u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju i izdao reprezentativnu monografiju.