Narodni muzej raspisao Javni konkurs za izlaganje umjetničkih radova na izložbi “Što je nama naša borba dala”

  • Home
  • Vijesti
  • Narodni muzej raspisao Javni konkurs za izlaganje umjetničkih radova na izložbi “Što je nama naša borba dala”
01 mar

Narodni muzej Crne Gore raspisao je konkurs za treći segment izložbe “Što je nama naša borba dala” koji će biti otvoren 15. avgusta 2021. godine u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju. Izložba se organizuje povodom obilježavanja 80 godina od 13-julskog ustanka i 70 godina od osnivanja Muzeja NOB-a.

Tema izložbe “Što je nama naša borba dala” ima direktan povod u antifašističkoj, revolucionarnoj borbi (1941-1945) i obilježavanju njenog 80-godišnjeg jubileja. Istovremeno, konotira i podrazumijeva i sve ostale vidove borbi na opštem i ličnom planu za osvajanje sloboda-izražavanja, djelanja i sl. Umjetnici mogu u konkretnom radu da se udalje od direktne teme, međutim, radovi moraju biti vezani za suštinske vrijednosti pojma borbe/slobode.

Izložbu “Što je nama naša borba dala” čine 3  segmenta:

– Umjetnički radovi  na zadatu temu iz fundusa Narodnog muzeja Crne Gore (otvaranje 12.jula);

– Namjenski rađeni radovi umjetnika na zadatu temu po pozivu autorke izložbe (otvaranje 1.avgusta);

– Umjetnički radovi odabrani na konkursu (otvaranje 15.avgusta).

Izložba će se realizovati fazno/postupno, segment po segmet, da bi u konačnom činila cjelinu. Prvo će biti izloženi radovi iz fundusa NM, potom radovi umjetnika po pozivu i kao treći segment izložbe – radovi pripadnika mlađe generacije crnogorskih likovnih/vizuelnih umjetnika odabranih na konkursu.

Pravo učešća na konkursu imaju akademski likovni umjetnici iz Crne Gore starosti do 35 godina. U obzir dolaze sve vrste/tehnike umjetničkih radova koji imaju mogućnost ekspozicije u galerijskom prostoru. Moguće je konkurisati samo sa jednim radom. Umjetnici treba da pošalju fotografije radova ili nacrte, tehničke pojedinosti rada (dimenzije, tehnika, način izlaganja) i umjetnički iskaz/izjavu (statement) u vezi sa radom.

Fotografije radova ili nacrti/skice šalju se na mail: info@narodnimuzej.me do 15.aprila 2021. godine, a stručna komisija Narodnog muzeja Crne Gore ocjenjivaće radove i donijeti odluku koji radovi će biti izloženi na izložbi.

Kriterijumi za ocjenu radova po konkursu su: Inventivnost obrade date teme; doprinos njenom boljem sagledavanju i kontekstuiranju; kvalitet izvedbe rada i njegove tehničko-tehnološke vrijednosti i interaktivnost/komunikativnost rada s publikom.

Umjetnici o svom trošku produkuju/realizuju radove, dok Narodni muzej Crne Gore snosi troškove njihovog transporta u Crnoj Gori, postavke, izložbenog prostora, pratećeg kataloga i medijske promocije.

Autorka projekta je direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, dr Anastazija Miranović.