Reprodukcija djela Dada Đurića ispred Umjetničkog paviljona ULUCG

  • Početna
  • Vijesti
  • Reprodukcija djela Dada Đurića ispred Umjetničkog paviljona ULUCG
26 dec

Reprodukcija sa motivom umjetničkog djela Miodraga Dada Đurića „Autoportrait with Staphilococcus“ iz zbirke Narodnog muzeja Crne Gore, promovisana je danas ispred Umjetničkog paviljona Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore u Podgorici.

Reprodukcija djela iz 2007. godine izložena je u znak poštovanja i sjećanja na našeg velikog umjetnika, povodom deset godina od njegove smrti. Reprodukcija je površine 35 m2 i postavljena je kroz zajedničku inicijativu Narodnog muzeja Crne Gore i Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Tom prilikom, direktorica Narodnog muzeja dr Anastazija Miranović i predsjednik ULUCG mr Igor Rakčević razmijenili su umjetničke monografije, kataloge i druga štampana izdanja u produkciji ove dvije institucije.

– Danas smo u Udruženju likovnih umjetnika Crne Gore značajnim povodom. Postavljanjem velike reprodukcije jednog od naših najvećih umjetnika Dada Đurića željeli smo građane da podsjetimo na njegovo djelo, o njegovom promišljanju umjetnosti i da promovišemo i prostor zdanja Umjetničkog paviljona, koje je još uvijek jedini namjenski projektovan prostor za ekspoziciju likovne umjetnosti u Crnoj Gori. Pored toga, Narodni muzej već dvije godine sprovodi edukativnu i kulturološku misiju na način što srodnim institucijama kulture i obrazovanja poklanja svoja vrijedna izdanja i to je jedan od razloga što smo danas ovdje kako bi sa Udruženjem likovnih umjetnika razmijenili izdanja – kazala je direktorica Narodnog muzeja, dr Anastazija Miranović i iskazala očekivanje da će se ova saradnja nastaviti na produktivan i plodotvoran način.

Predsjednik ULUCG, mr Igor Rakčević, kazao je da evociramo uspomenu na jednog od najvećih crnogorskih slikara povodom desetogodišnjice njegove smrti.

– Ova aktivnost trebalo bi da bude početak novog života fasade Umjetničkog paviljona ULUCG, ovog puta kao izložbenog prostora. Ovim izuzetnim povodom inaugurišemo ovaj prostor kao kreativno – istraživački poligon namijenjenog prije svega mladim umjetnicima, članovima ULUCG – kazao je Rakčević.

On je istakao da se plodna saradnja NMCG i ULUCG potvrđuje i nastavkom današnjih aktivnosti, i to razmjenom štampanih izdanja dvije institucije.

– Od danas je knjižni fond Udruženja bogatiji za brojna vrhunska izdanja Narodnog muzeja, koja će omogućiti našim članovima uvid u bitne segmente crnogorskog kulturno – umjetničkog stvaralaštva, ali i kulturne baštine. Smatram da su ova izdanja došla na pravu adresu, kao i da sa prave adrese darujemo tragove vrijednih i brojnih aktivnosti – zaključio je Rakčević.