Muzej Kralja Nikole

Muzej kralja Nikole osnovan je 1926. godine u dvorcu kraljevske porodice Petrović Njegoš. Dvorac je izgrađen 1867. godine i prvobitno je bio namijenjen kao dom udovice princa Danila – Darinke i njihove kćerke Olge. Po odlasku Darinke iz Crne Gore, vladajuća porodica Petrović-Njegoš preselila se iz Biljarde u ovu palatu.

 

Muzej kralja Nikole objedinio je fondove Vojnog i Nacionalnog muzeja, ustanove osnovane u 19. vijeku, kao i cijelu sačuvanu kolekciju predmeta iz crnogorskih kraljevskih rezidencija. Dakle, njegova zbirka sada sadrži materijal od velikog značaja za crnogorsku političku, vojnu i kulturnu istoriju koji nas kontinuirano vodi kroz proces uspostavljanja crnogorske državnosti, od srednjovjekovnih početaka do 1918. godine.

 

Stalna izložba muzeja zamišljena je kao rekonstruisana unutrašnjost kraljevske palate, koja prikazuje široku lepezu predmeta vezanih za dinastiju Petrović Njegoš. U bogatoj kraljevskoj biblioteci nalaze se i primjerci knjiga koje je izdala štamparija Crnojevića – Prva knjiga ikada štampana među Južnim Slovenima – Oktoih prvoglasnik, štampan na Cetinju 1493. godine.

 

Muzej kralja Nikole najatraktivniji je muzej za turiste koji se svake godine može pohvaliti najvećim brojem posetilaca.

 

 

Muzej kralja Nikole PDF

 

King Nikola’s Museum PDF

 

Le musée du roi Nikola PDF

 

Museo del re Nikola PDF

 

Музей Короля Николы PDF

 

——–

 

Virtual tour

 

———

 

Radno vrijeme: 09-16h

 

Cijene ulaznica

Odrasli: 5.00€

Djeca i studenti: 2.50€

 

Adresa

Dvorski Trg bb, 81250 Cetinje

dvor@narodnimuzej.me

 

Galerija

 

Google mapa sa lokacijom