Noć u Crnoj Gori

23 okt

U Umjetničkom muzeju izložena su djela vodećih crnogorskih umjetnika bez čijeg doprinosa ne bi bilo moguće pratiti razvojne trendove modernog crnogorskog slikarstva. Jedan od njih je i Petar Lubarda – umjetnik koji je ostavio snažan pečat na razvojne tokove jugoslovenske likovne umjetnosti druge polovine XX vijeka.

Petar Lubarda, rođen je 1907. godine u Ljubotinju kraj Cetinja. Slikarske studije započeo je 1925.godine u Umjetničkoj školi u Beogradu, a prvu izložbu imao je 1929. u Parizu. Dobio je gran-pri na Medjunarodnoj izložbi 1937. u Parizu i 1939. u Hagu. Poslije rata, na Cetinju je učestvovao u formiranju prve umjetničke škole u Crnoj Gori. Od 1951. živio je u Beogradu, a najviše državno priznanje Crne Gore za likovno stvaralaštvo nosi njegovo ime.

Slika “Noć u Crnoj Gori” nastala 1951. godine pripada Lubardinom “zlatnom periodu” koji karakteriše izvanredan spoj tradicije sa razmišljanjem i egzekucijom modernog stvaraoca koji ne pokušava da reprodukuje prirodu, već pomoću linije, boje, prostora i ritma otkriva u njoj tajne kosmičkih procesa. Iste godine otvorena je njegova samostalna izložba u Umjetničkoj galeriji Udruženja likovnih umjetnika Srbije koja je inicirala radikalan zaokret u jugoslovenskoj moderni, kada su formalno poljuljani temelji dogmatskih ideala socrealizma. “Noć u Crnoj Gori” nagradjena je jednom od četiri oficijelne nagrade na Trijenalu u Tokiju, 1955.godine.

Iz tradicionalnog epskog i mitskog nasljedja Crne Gore, Lubarda je izgradio likovnu personalnost kojoj se teško može naći pandan na ovim prostorima. Po duhovnoj snazi najbliža su mu Njegoševa epska i filozofska djela – Gorski vijenac i Luča mikrokozma, posvećena mikrokosmičkom dualizmu, koja su u Lubardinom djelu dobila svoju grandioznu, snažnu, sugestivnu i dramatičnu likovnu interpretaciju.