23 sep

Najljepši nakit na muškoj svečanoj narodnoj nošnji su metalne toke, koje se našivaju na jelek i krase muške grudi.

Jelek je vrsta prsluka dužine do struka sa prednjicama koje se ne zakopčavaju. Bogato je ukrašen po cijeloj površini prednjica i leđnog dijela ukrasnim trakama, gajtanima i zlatovezom rađenim u floralnom ornamentu. Ivice prednjica su dodatno ukrašene nizom duguljastih mesinganih dugmića.

Toke se sastoje od velikog broja srebrnih pločica, šljivica, nanizanih u više horizontalnih redova prišivenih na prednjicama i šest većih srebrnih ploča nepravilnog oblika prikačenih u ramenom dijelu. Pločice mogu biti različitih oblika i prilagođene su veličini jeleka. Vertikalno, uz ivice toka, našivana je traka od upletene srebrne žice na čijem su se kraju nalazili inicijali, najvjerovatnije majstora koji ih je izrađivao. Toke su se izrađivale tehnikom livenja ili kovanja u većim trgovačkim i zanatskim centrima u Kotoru, Risnu, Herceg Novom, Podgorici i Skadru. Ukrašavane su iskucavanjem, granulacijom i nijelo tehnikom. Smatraju se rudimentom srednjovjekovnog oklopa čija je zaštitna funkcija vremenom zamijenjena isključivo dekorativnom.

Koliko je jelek bio skupocjen haljetak govori i cjenovnik s početka XX vijeka. Tako je jelek sa zlatom koštao od 25 do 60 fiorina, a jelek sa tokama od 100 do 200 fiorina, dok je cjelokupna nošnja koštala od 50 do 300 fiorina. Jelek sa tokama je bio najskuplji dio muške nošnje i sigurno nije mogao biti u posjedu svakog pojedinca.